Keresőoptimalizálás alapok – linképítés útmutató kezdőknek

No Comments

Az keresőoptimalizálás és a linképítés háza táján folyamatos a változás, a jó minőségű hivatkozások kiépítésének fontossága még sosem volt ennyire lényeges. Ennek megértése feltétlenül szükséges ahhoz, hogy sikeresen tudjuk építkezni és versengeni az online felületeken is.

A linképítés definíciója és technikái

A linképítés egy folyamat, amelynek során más oldalakon teszünk szert a sajátunkra mutató hiperhivatkozásra.

A hiperhivatkozások segítségével tudnak a felhasználók az egyes oldalak között ugrálni az interneten.

A keresőmotorok ezeket a linkeket arra használják, hogy feltérképezzék általuk a weboldalunk önálló oldalai közötti kapcsolatokat és az egyes portálok közötti kapcsolatokat is.

A linképítésnek rengeteg technikája van. Ezek eltérnek egymástól bonyolultságuk tekintetében, azonban akárhogy is legyen, a linképítés a legnehezebb keresőoptimalizáló feladat. Ezért nagyon sokan sok energiát is fektetnek ebbe a feladatba. Ha mi is ki tudjuk tanulni a minőségi linkek kiépítésének művészetét, akkor könnyen a versenytársaink elé helyezhetjük magunkat.

Miért fontos a linképítés a keresőmotorok számára?

A keresőmotorok két fontos módon használják a hivatkozásokat. Elsősorban azért, hogy felfedezzék általuk az új weboldalakat, másodsorban pedig azért, hogy a segítségükkel meg tudják határozni az oldal rangsorát. Ugyanis amikor a keresőmotorok arról döntenek, hogy milyen rangsort ítéljenek meg egy adott oldalnak, akkor nem csak azok tartalmát veszik figyelembe. Azt is nézik, hogy mennyi olyan hivatkozás van más oldalakon, amely az adott oldalra mutat. Persze eme más oldalak színvonala is számít.

Keresőoptimalizálás alapok – linképítés útmutató kezdőknek

A linképítés alapján lévő rangsorolás mögött az az elmélet áll, hogy ha valaki hivatkozik egy bizonyos oldalra, azzal effektíve azt mondja, hogy az egy jó forrás. Egyébként nem hivatkoznának rá, hiszen egy barátunkat sem küldenénk el mondjuk egy rossz étterembe.

A linképítésnek különféle technikái vannak, amelyeket nem jutalmaz egyformán a Google sem. Annak ismerete, hogy melyik technikát kell elkerülnünk és üdvözítenünk, fontos tényezője a sikerünknek. Persze sosem ismerhetjük pontosan a Google algoritmusát, a yoast.com szerint a keresőoptimalizáló szakemberek nagyrészt egyetértenek abban, hogy a hivatkozások minősége nagy szerepet játszik benne.

Mit kell tudni a nofollow linkekről?

Létezik egy kiegészítő, amelyet hozzáadhatunk az egyes hivatkozásokhoz. Ez pedig nem más, mint a „nofollow” jelző. Felhasználóként nem sok különbséget fogunk észrevenni, de ha a hivatkozás kódját nézzük, akkor bizony változást láthatunk ennek a jelzőnek köszönhetően. Ugyanis az jelzi a keresőmotoroknak, hogy az adott hivatkozást ne kövessék, ne számítsák be a rangsorolás során.

Azaz a nofollow jelzővel azt mondjuk a keresőmotornak, hogy ne bízzon az adott hivatkozásban. Annak oka, hogy egy weboldal ezt használhatja, leginkább az lehet, hogy az adott oldal nem szeretné, hogy a Google bizalmat szavazzon egy olyan oldalnak, amelyről ők maguk sem tudják, hogy valóban megbízható-e. Gyakori ez a jelzés a blogok hozzászólásai, a fórumok bejegyzései, vendégkönyvi hozzászólások vagy éppen a Wikipedia esetében.

Ennek ellenére a nofollow linkek nem feltétlenül hasztalanok, hiszen egy átlagos felhasználó nem is fogja tudni megmondani, hogy milyen hivatkozásról van szó. Ebből kifolyólag pedig lehet, hogy kattintani is fog, és meglátogatja a weboldalunkat. Persze a linképítés lényege ettől függetlenül is az, hogy minél több követett hivatkozásunk legyen.

Hogyan lehet az üzlet hasznára a linképítés?

Az már nyilvánvalóvá válhatott, hogy azáltal, ha növeljük a ránk mutató minőséges hivatkozások számát, növeljük az esélyeinket is a magasabb rangsorra. A magasabb rangsorral pedig természetesen több látogató jár. Azonban más előnyök is vannak, amelyek miatt a linképítés megéri az erőfeszítéseinket.

A yoast.com rámutat, hogy a jó linképítéssel akár kapcsolatokat is kiépíthetünk az ipar más jelentős képviselőivel. Ugyanakkor segítenek a márkanevünk kiépítésében is, és így a nevünket is bebetonozhatjuk a saját területünkön.

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

About us and this blog

We are a digital marketing company with a focus on helping our customers achieve great results across several key areas.

Request a free quote

We offer professional SEO services that help websites increase their organic search score drastically in order to compete for the highest rankings even when it comes to highly competitive keywords.

Subscribe to our newsletter!

There is no form with title: "SEOWP: MailChimp Subscribe Form – Vertical". Select a new form title if you rename it.

More from our blog

See all posts

Leave a Comment