Keresőoptimalizálás alapok – a weblapstruktúra fontossága

No Comments

Az oldal struktúrája létfontosságú szempont a keresőoptimalizálás stratégia szempontjából. Végtére is, a weboldal struktúrája mutatja meg a keresőmotoroknak, hogy melyik cikkek és oldalak a legfontosabbak. A weboldalunk strukturálásával azt is befolyásolhatjuk, hogy a keresőmotorok mely cikkeket rangsorolják a legmagasabb helyre. Ezért mindenképpen fontos, hogy éljünk a lehetőséggel, és minél előbb feljavítsuk az oldalunk struktúráját.

Minél nagyobb, annál zsúfoltabb

Minél több blogbejegyzést írunk, vagy minél több termékoldalt adunk a weboldalunkhoz, az annál zsúfoltabb lesz. Ezért mindenképpen szükséges rendesen rendszerezni azt, hogy a látogatóink és a keresőmotorok is megtalálhassák azt, amit keresnek. Ha nem strukturálunk megfelelően, akkor a blogbejegyzéseink, történeteink, termékoldalaink el fognak veszni idővel, ahogy egyre több lesz belőlük. A látogatók nem lesznek képesek megtalálni azt, amit keresnek, ahogy a keresőmotorok is elvesznek.

Miért fontos az oldal strukturáltsága a keresőmotorok számára?

Két oka van annak, amiért a strukturáltság kiemelten fontos az olyan keresőmotorok számára, mint a Google is.

1. A struktúra útmutató a keresőmotorok számára
Az oldalunk strukturálásának a módja jelzésül szolgál a keresőmotorok számára arra nézve, hogy merre találhatják meg a fontos tartalmakat. Az oldalunk struktúrája determinálja azt, hogy a keresőmotorok képesek lesznek-e megérteni, hogy miről is szól a weboldalunk, és mit is árulunk.

2. Nem versengünk a saját tartalmunkkal
A második oka annak, hogy a struktúra elengedhetetlen a keresőmotorok számára, hogy nélküle valójában saját magunkkal versenyeznénk a találati listák rangsorolásáért. Ugyanis feltehetően az oldalunkon több olyan cikk vagy blogbejegyzés is van, amelyeknek ugyanaz a témája. Azonban például a Google nem fogja tudni, hogy ezek közül melyik a legfontosabb, hacsak nem „mutatjuk meg” neki. Ha ezt nem tesszük meg, akkor az összes bejegyzésünk versenyezni fog a figyelemért. A saját oldalainkkal fogunk versengeni a rangsorolásért. Ahhoz pedig, hogy tudassuk a keresőmotorokkal, hogy mely cikkek a legfontosabbak jó belső hivatkozási szerkezetre lesz szükségünk.

Hogyan kezdjünk bele a weboldal strukturálásába?

Mivel javíthatunk az oldalunk szerkezetén? Hogyan kerülhetjük el, hogy az oldalstruktúránkkal problémáink legyenek? A yoast.com három egyszerű és gyors tippel segíti el a jobb szerkezet elérését.

1. Távolítsuk el a régi tartalmat!
Nagyon sok üzlet a termékek különböző kollekcióit árusítja minden évszakban. Ha nem várjuk, hogy eladjuk ugyanazt a terméket újra, akkor azt az oldalt el kell távolítani. Mindazonáltal, lehet, hogy ahhoz az oldalhoz, amelyet el szeretnénk távolítani, tartozik néhány hivatkozás is. És ahogy tudjuk, a linkek értékesek a keresőoptimalizálás számára. Ezért biztosítanunk kell, hogy akkor is profitáljunk ezekből a hivatkozásokból, ha a hozzájuk tartozó oldalak már nem léteznek. Ehhez pedig válasszuk a linkcím átirányítását!

2. Értékeljük a kategóriáinkat!
Biztosítanunk kell, hogy a kategóriáink nagyjából egyforma nagyságúak legyenek. Az egyes kategóriák túl nagyok lehetnek, ha sokat írunk egy meghatározott dologról és keveset a többiről. Egy bizonyos ponton szükség lehet arra, hogy egy kategóriát kettőre bontsunk. Ezért jó, ha a szabály mellett haladunk, hogy egy kategóriánk se legyen duplája egy másiknak. Ennek hatására ugyanis az oldalunk kiegyensúlyozatlan lesz. Továbbá nagyon nehezen lehet rangsorolni a blogbejegyzések között egy hatalmas kategóriában. Egyszerűen túl nagy lesz ahhoz, hogy át lehessen nézni.

3. Javítsunk a belső hivatkozási struktúránkon!
Bizonyosodjunk meg afelől, hogy hivatkozunk a legfontosabb cikkeinkre! Egy kiváló belső hivatkozási szerkezet központi fontosságú. Erre persze érdemes némi kutatómunkát és sok olvasást is fordítani.

Összegzés

Fontos, hogy emlékezzünk arra, hogy az oldal strukturálása rész egy nagyobb folyamatnak. A weboldalunk növekedni fog, és ezért a szerkezet karbantartást igényel majd. A struktúra javítása és karbantartása alapvető szempontja kell, legyen minden keresőoptimalizálás stratégiának. Ez valami, amit gyorsan és könnyen tudunk kontrollálni és javítani, ezért érdemes minél hamarabb nekilátni.

This is author biographical info, that can be used to tell more about you, your iterests, background and experience. You can change it on Admin > Users > Your Profile > Biographical Info page."

About us and this blog

We are a digital marketing company with a focus on helping our customers achieve great results across several key areas.

Request a free quote

We offer professional SEO services that help websites increase their organic search score drastically in order to compete for the highest rankings even when it comes to highly competitive keywords.

Subscribe to our newsletter!

There is no form with title: "SEOWP: MailChimp Subscribe Form – Vertical". Select a new form title if you rename it.

More from our blog

See all posts

Leave a Comment